Książki Multimedia Astrum Media Astrum Poezja

SZUKAJ KSIĄŻKI
Wybierz metodę:

Wprowadz wyrażenie:

ZAPOWIEDZI

NOWOŚCI



Bajka o Panu Zegarze. Książka edukacyjna dla dzieci. Nowe wydanie, format A4
Lech Tkaczyk




Bocian Klekot i przyjaciele. Oprawa twarda
Lech Tkaczyk




Chirologia. Przyszłość w Twoich dłoniach
Teresa Stąpór




Dieta antyreumatyczna. Wydanie II
Barbara Jakimowicz-Klein




Droga krzyżowa i pieśni pasyjne w obrazach. Album malarski. Oprawa twarda
Wydanie I. Wyd. Astrum 2021. Reprint




Dziwny Żyd i inne opowiadania. Oprawa twarda
Alter Kacyzne




Haiku. Słowo jak ziarno. Tomik poetycki. Wyd. I
Maria Bury




Historie kryminalne. Antologia współczesnej prozy polskiej. Opowiadania. Edycja 2
Izabela Galicka, Bohdan Kalicki, Lucyna Anna Korona, Ada Kalisz, Hanna Król, Stefania Podlewska, Józef Tomczak, A. K. Sar (RASKA), Agata Rak, Adam Monk




Historie miłosne. Antologia współczesnej prozy polskiej. Edycja 3
Agnes Harwood, Agata Rak, Krystyna Jarocka, Hanna Król, Kamil Palusiński, Anna Klehr-Fałowska, Lucyna Anna Korona, Małgorzata Kurek, A. K. Sar (RASKA), Helena Trzcionka-Kryściak




Jak Pan Alfabet do przedszkola maszerował. Bajka edukacyjna ze słuchowiskiem na płycie audio CD. Oprawa miękka.
Lech Tkaczyk




Jezus Chrystus na obrazach sławnych malarzy. Oprawa twarda
Concept albumu Lech Tkaczyk




Kropla na liściu... Powieść biograficzna. Wyd. I
Beata Hytkowska




Krzyżacy. Tom 1 i Tom 2 /całość/. Oprawa twarda
Henryk Sienkiewicz




Kuchnia grecka. Wydawnictwo Astrum Wyd. I
Barbara Jakimowicz-Klein




Kuchnia japońska. Oprawa twarda.
Adam Wieczorek




Kuchnia koreańska
Paweł Albrzykowski




Magia Feng Shui
Jan Kąkol




Miodosytnictwo. Sztuka przerabiania miodu i owoców na napoje. Oprawa twarda
Dr T. Ciesielski. Reprint z roku 1925




Mity Greków i Rzymian. Oprawa twarda
Alicja Wach-Brzezińska




Mity starożytnych Egipcjan. Oprawa twarda
Alicja Wach-Brzezińska




Modlitwy. Edycja dziewiąta. Antologia poetów współczesnych
Henrietta Figura, Izabela Galicka, Jolanta Gębka, Aldona Jańczak, Krystyna Jarocka, Anna Kleban, Ewa Lidia Mazurkiewicz, Janina Nowak, Tadeusz Szymański, Krystyna Trzaska




Przypowieści legendy i myśli z Talmudu i Midraszu. Oprawa twarda.
tłumaczenie i opracowanie Michał Friedman




Spieszmy się kochać bliskich. Antologia poetów współczesnych. Edycja 4
Mariusz Maciej Jackiewicz-Borowczak, Katarzyna Daniluk, Henrietta Figura, Anna Wanda Góra, Stanisława Kalus, Bohdan Kalicki, Helena Lenckowska, Agata Rak, A. K. Sar (RASKA), Anna Barbara Czuraj-Struzik




Usta w oknie. Tomik poetycki. Wyd. I
Jolanta Gębka




Wiersze dla dzieci. Antologia poetów współczesnych. Edycja 13
Henrietta Figura, Barbara Grzybek, Nina Maria Kowalska, Barbara Maria Laskowska, Joanna Lessnau, Mirela Rubin-Lorek, Ewa Lidia Mazurkiewicz, Alicja Rupińska, A. K. Sar (RASKA), Anna Tlałka




Wiersze o kotach. Antologia poetów współczesnych. Edycja 1
Eva Roszak-Andrukiewicz, A. K. Sar (RASKA), Ada Kalisz, Renata Świst, Mariusz Maciej Jackiewicz-Borowczak, Bohdan Kalicki, Hanna Król, Agata Rak, Beata Małgorzata Moniuszko, Józef Tomczak




Wiersze sercem pisane. Antologia poetów współczesnych. Edycja 18
Katarzyna Czechowska, Antoni Dobrowolski, Henrietta Figura, Kamila Goszczyńska, Ewa Lidia Mazurkiewicz, Yvonne Maria Nowak, Bogusław Olczak, Anna Skoneczna, Konrad Stawiarski, Tamara Mariola Tarasek




Ziemia obiecana. Oprawa twarda
Bolesław Prus

R E K L A M A
Ilość produktów = 0
Widok koszyka na zakupy
Wartość = PLN 0.00


Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne


Seria: ZDROWIE I URODA
Autor: Barbara Jakimowicz-Klein
ISBN: 9788372777775
Cena: 35.00
Rok wydania: 2017
Opis: Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską.
W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej.
Autorka przedstawia rys historyczny tradycji kulinarnych obszaru Wielkopolski, w tym wielkie zamiłowanie Wielkopolan do sosów, które nazywano gąszczami: żółty zaprawiony szafranem, szary z cebuli, czarny z powideł czy z soku wiśniowego lub z żurawin, i wreszcie ulubiony sos chrzanowy. Poznaniacy nie stronili też od bigosu, kapusty kiszonej ze słoniną, kaszy jaglanej, klusek. Specjalnością kuchni ziemiańskiej były pasztety. Potrawą zjawiającą się często na stole, specjalnie wysoko cenioną przez Wielkopolan, były ryby. Znano też ostrygi, kawior, jadano potrawy z raków i ślimaków. Spożywano także dużo grzybów, a wśród warzyw ceniono wysoko szparagi i sałaty. Na deser podawano różnego rodzaju wypieki, jak na przykład baby muślinowe czy szafranowe, a toasty wznoszono winem, piwem lub miodem. Aż ślinka cieknie! Zatem zapraszamy do lektury, a potem do kuchni.

EAN 9788372777775
Stron 326

Dodaj Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne do koszyka na zakupy
Kontynuacja zakupów