Książki Multimedia Astrum Media Astrum Poezja

SZUKAJ KSIĄŻKI
Wybierz metodę:

Wprowadz wyrażenie:

NOWOŚCI



Antologia poetów współczesnych. Kobieta zmienną jest. Edycja 3
Mariola Buczkowska, Alina Drążczyk, Krzysztof Jarzyński, Małgorzata Kiryjewska, Anna Łukasik-Widz, Janina Moczydłowska, Krystyna Sikorska, Anna Sobańska, Beata Śliwka, Tamara Mariola Tarasek




Asertywność. Skuteczna komunikacja w biznesie. Wydanie II
Antoni Benedikt




Cukrzyca u dzieci. Wyd.3
Andrew Laughin




Dieta antymiażdżycowa
Barbara Jakimowicz-Klein




Dieta optymalna w okresie menopauzy
Emila Gierada




Jeżeli kiedyś... Tomik poetycki. Wyd. I
Iza Galicka




Konspekty zajęć dla przedszkoli i szkół. Część I. Wydanie III
Małgorzata Kapłon




Kuchnia grecka. Wydawnictwo Astrum Wyd. I
Barbara Jakimowicz-Klein




Miłość niejedno ma imię. Edycja 3. Antologia poetów współczesnych
Krystyna Bandera, Izabela Galicka, Krzysztof Jarzyński, Barbara Maria Laskowska, Teresa Lipińska, Anna Łukasik-Widz, Paweł Pawłowicz, Agata Rak, Alek Skarga, Anna Sobańska




MOWA CIAŁA. Jak zrozumieć innych prawidłowo odczytując ich gesty
Antoni Benedikt




Piotr tu jest. Tomik poetycki. Wyd. I
Alek Skarga




Przygody Dobrawy
Róża Ossowska




Pysznych myśli słowa. Tomik poetycki
Adam Żemojtel




Samoleczenie aloesem. Wyd.III
Teresa Stąpór




Scenariusze do bajek dla przedszkoli i szkół. Część I. Wydanie III
Lech Tkaczyk




Scenariusze do bajek dla przedszkoli i szkół. Część II. Wydanie III
Lech Tkaczyk




Wiersze sercem pisane. Antologia poetów współczesnych. Edycja 11
Mariusz Maciej Jackiewicz-Borowczak, Jacek Jaszczyk, Zenon Joachimiak, Bohdan Kołakowski, Janina Moczydłowska, Krystyna Przewłocka, Marian Rodziewicz, Robert Rzeźnikowski, Leszek Szulczyk, Agnieszka Ślusarz




Wina i nalewki lecznicze
Barbara Jakimowicz-Klein




Wina i nalewki ziołowe
Teresa Stąpór

R E K L A M A
Ilość produktów = 0
Widok koszyka na zakupy
Wartość = PLN 0.00


Kuchnia grecka. Wydawnictwo Astrum Wyd. I


Seria: ZDROWIE I URODA
Autor: Barbara Jakimowicz-Klein
ISBN: 9788372778161
Cena: 39.00
Rok wydania: 2019
Opis: Książka Kuchnia grecka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także dużej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w duże ilości ryb.

Do posiłków pije się wina greckie, cenione już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono nowe składniki takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią istotną część diety.

Autorka w sposób płynny przedstawia mutacje kuchni greckiej, na składnikach której opiera się dzisiejsza nowoczesna kuchnia europejska i światowa, zwłaszcza śródziemnomorska. Każdy z nas może docenić niepowtarzalny smak mezathes ( różnorodne przystawki ), zupy z soczewicy, keftethes (pikantne klopsy z mielonej baraniny), pites ( ciasteczka nadziewane na słodko lub słono) czy wspaniałych potraw rodem z Bizancjum – sera feta, wędzonej ikry czy tradycyjnego chleba wypiekanego z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Zapraszam zatem do lektury, a potem do kuchni, aby zaskoczyć gości potrawami kuchni greckiej. Smacznego.

- objętość 298 stron
- oprawa broszurowa

Dodaj Kuchnia grecka. Wydawnictwo Astrum Wyd. I do koszyka na zakupy
Kontynuacja zakupów